Stručni saveti

 

Saveti za izbor klime

U velikoj ponudi klima uređaja vrlo je teško izabrati klima uređaj koji će odgovarati potrebama kupca. Olakšajte svoj izbor vodeći računa o klasama klima uređaja.

1. Niska klasa
U ovu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih imena. Možemo ih kupiti jeftino po raznim trgovačkim centrima. Može se reći da ove klime donekle solidno hlade ali slabo ili nikako greju i po pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje od klima iz više klase. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grejanje imaju rešeno na drugi način.

2. Srednja klasa
U ovu grupu svrstavamo klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik i ima rezervne delove koji nisu preterano skupi. To su klime za kupce srednjih finansijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro greju do 0 C. Nisu preterano bučne.

3. Visoka klasa
U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. Izuzetno su tihe i grejanjem bez problema mogu pokriti celu godinu, pogotovo njihovi “invertori“ koji su tehnologija za sebe. Kupovinom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okolinu, a imate minimalne kvarove.

Računanje potrebne veličine klima uređaja:
Kapacitet klima urеđaja se određuje na osnovu više parametara:

veličina prostorije (oblik i namena),
položaj prostorije (broj “sunčanih” strana)
površina zastakljenih površina
broj električnih uređaja u prostoriji
postojeća termička izolacija prostorije (zgrade)
broj osoba koji boravi u prostoriji
položaj unutrašnje jedinice (o tome nešto više u odeljku montaže)
Postoje razni kalkulatori za proračun klima uređaja. Najčešće se za kućno korišćenje koriste prostiji proračuni. Na tržištu se nalaze standardni kapaciteti split sistema od 9.000, 12.000 i 18.000 BTU/h, tako da je pitanje samo izabrati najpovoljniji od tih – standarno dimenzionisanih uređaja. Treba voditi računa i o ostalim parametrima klima uređaja, kako bi se potvrdilo da “devetka”, “dvanaestica”… to zaista i jeste.